Digital folkcommunication and consumerist practices of the tanajura in Tianguá (CE)

Authors

  • João Eudes Portela de Sousa Docente Efetivo: Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Estado do Ceará. Mestre e Doutorando em Comunicação e Linguagens pelo PPGCom na Universidade Tuiuti do Paraná.

DOI:

https://doi.org/10.5212/RIF.v.17.i38.0011

Abstract

The research aims to analyze food practices influenced by folk communication studies in contemporary times. Starting from the premise that food is part of human life and the practices that involve this technology-mediated theme have been reconfigured, speeches promoted in digital media bring the reflection of cultural diversity in societies. The study analyzes how the people from the city of Tianguá-Ceará have used the digital media to share their cultural practices in the consumption of tanajura (a type of ant) revealing the ethos of their people in symbolic productions that emphasize the culture and its traditions in a feelingof belonging. Digital social networks have enabled a space of expression and circulation of messages promoting a visibility in the representation of historically marginalized groups. Folkcommunication, Culture, Social digital networks, Tanajura.

Author Biography

João Eudes Portela de Sousa, Docente Efetivo: Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Estado do Ceará. Mestre e Doutorando em Comunicação e Linguagens pelo PPGCom na Universidade Tuiuti do Paraná.

Mestre e Doutorando em Comunicação e Linguagens no Programa de Pós-Graduação da Universidade Tuiuti do Paraná (UTP). Docente efetivo do Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Ceará (IFCE), desenvolve pesquisas nas áreas de Folkcomunicação, Identidade, Cultura e Marketing.

Published

2019-07-12

How to Cite

PORTELA DE SOUSA, J. E. Digital folkcommunication and consumerist practices of the tanajura in Tianguá (CE). Revista Internacional de Folkcomunicação, [S. l.], v. 17, n. 38, p. 183–199, 2019. DOI: 10.5212/RIF.v.17.i38.0011. Disponível em: https://revistas.uepg.br/index.php/folkcom/article/view/19171. Acesso em: 16 may. 2024.