GRAPES PRODUCTION IN FAMILY FARMING IN THE COASTAL REGION OF THE STATE OF ESPÍRITO SANTO: BALANCE AND ENERGY EFFICIENCY

Authors

DOI:

https://doi.org/10.5212/Rev.Conexao.v.19.22512.063

Abstract

To understand the technological, environmental and socioeconomic impacts of viticulture in a region with a warm climate in the state of Espírito Santo, energy flows in family-based viticulture in the municipality of Guarapari, coastal region of the State, were evaluated. Production data from eleven family properties were used. The energy input (MJ) of the components involved in one hectare of cultivation was verified. Energies, categorized as direct and indirect, contributed 60.9% (18,767.24 MJ) and 39.1% (12,027.1 MJ) of inputs, respectively. Renewable energy contributed 24.2% (7,453.01 MJ) and non-renewable energy contributed 75.8% (23,341.24 MJ) of inputs. As an energy output, ripe grapes were considered with 181,953.05 MJ. Energy Efficiency (EE), Energy Conversion (CE), Specific Energy (EES) and Net Available Energy (ELD) were 5.91; 0.50 kg.MJ-1; 2.00 MJ.kg-1 and 151,158.81 MJ, respectively. Despite the large use of non-renewable resources, viticulture systems in the hot region studied proved to be sustainable.

Author Biographies

Cássio Vinícius de Souza, Instituto Capixaba de Pesquisa, Assistência Técnica e Extensão Rural - INCAPER

Extensionista Rural no Instituto Capixaba de Pesquisa, Assistência Técnica e Extensão Rural (INCAPER), Vitória, Espírito Santo, Brasil. Aluno de Doutorado em Biologia Vegetal na Universidade Federal do Espírito Santo (UFES), Vitória, Espírito Santo, Brasil.

José Aires Ventura, Instituto Capixaba de Pesquisa, Assistência Técnica e Extensão Rural - INCAPER

Pesquisador no Instituto Capixaba de Pesquisa, Assistência Técnica e Extensão Rural (INCAPER), Vitória, Espírito Santo, Brasil. Doutorado em Agronomia.

Jacimar Luis de Souza, Instituto Capixaba de Pesquisa, Assistência Técnica e Extensão Rural - Incaper

Pesquisador no Instituto Capixaba de Pesquisa, Assistência Técnica e Extensão Rural (INCAPER), Vitória, Espírito Santo, Brasil. Doutorado em Fitotecnia. 

Diolina Moura Silva, Universidade Federal do Espírito Santo - UFES

Professora na Universidade Federal do Espírito Santo (UFES), Vitória, Espírito Santo, Brasil. Doutorado em Ciências Agrárias 

Carlos Alberto Sangali de Mattos, Instituto Capixaba de Pesquisa, Assistência Técnica e Extensão Rural - INCAPER

Extensionista Rural no Instituto Capixaba de Pesquisa, Assistência Técnica e Extensão Rural (INCAPER), Vitória, Espírito Santo, Brasil.

Andressa Ferreira Alves, Instituto Capixaba de Pesquisa, Assistência Técnica e Extensão Rural - Incaper

Extensionista Rural no Instituto Capixaba de Pesquisa, Assistência Técnica e Extensão Rural (INCAPER), Vitória, Espírito Santo, Brasil. Aluna de Doutorado em Biotecnologia na Universidade Federal do Espírito Santo (UFES), Vitória, Espírito Santo, Brasil.

Published

2024-02-21