CAPACITAÇÃO DE PRODUTORES DE CACAU DE VÁRZEA: IMPACTOS PARA O DESENVOLVIMENTO SUSTENTÁVEL E NA QUALIDADE DAS AMÊNDOAS DE CACAU EM UMA COMUNIDADE RIBEIRINHA DO RIO MOJU, PARÁ

Authors

DOI:

https://doi.org/10.5212/Rev.Conexao.v.20.23240.005

Abstract

The cacao tree (Theobroma cacao L.) is a plant native to the American rainforest, producing cocoa used in chocolate manufacturing. Since 2017, Pará has stood out as the largest producer of cocoa beans in Brazil, especially those cultivated in the floodplain ecosystem. The aim of this article is to assess the impacts of cocoa producers' training on sustainable development in a riparian community along the Moju River as part of an extension program titled " Empowerment of riparians to implement fermentation and drying processes of seeds and quality control of beans to enhance floodplain cocoa." Theoretical-practical training methods were employed alongside laboratory analyses of beans of cocoa before and after the training. The results indicate that training is essential for producing higher-quality beans, with the potential to generate employment, income, and diversify riparian production.

Author Biographies

Angela Maria Miranda Silva, Universidade Federal do Pará (UFPA)

Aluna de Mestrado Profissional em Ciência e Meio Ambiente na Universidade Federa´l do Pará (UFPA),  Belém, Pará, Brasil. Especialização em Sustentabilidade e Políticas Públicas. 

Douglas dos Santos Alves, Universidade Federal do Pará (UFPA)

Engenheiro de Alimentos pela Universidade Federa´l do Pará (UFPA), Belém, Pará, Brasil.

Danielle Amaral e Silva, Universidade Federal do Pará (UFPA)

Aluna de Mestrado na Universidade Federa´l do Pará (UFPA), Belém, Pará, Brasil.

Consuelo Lucia Sousa de Lima, Universidade Federal do Pará (UFPA)

Professora na Universidade Federa´l do Pará (UFPA), Belém, Pará, Brasil. Doutorado em Ciência Animal.

Jesus Nazareno Silva de Souza, Universidade Federal do Pará (UFPA)

Professor na Universidade Federa´l do Pará (UFPA), Belém, Pará, Brasil. Doutorado em Ciências Agronomicas e Engenharia Biologica

Published

2024-08-30