A STUDY ON ALTERNATIVES FOR IMPROVEMENT OF THE FEMALE ENTERPRISE “CANDIES AND CANNED VALLEY FRUITS” - DOI: 10.5212/Rev.Conexao.v.12.i2.0009

Authors

  • Pércia Graczyk de Souza Universidade do Estado de Mato Grosso - UNEMAT
  • Amanda Loiola de Carvalho Universidade do Estado de Mato Grosso - UNEMAT
  • Cristina Sanini Universidade do Estado de Mato Grosso - UNEMAT
  • Santino Seabra Júnior Universidade do Estado de Mato Grosso - UNEMAT
  • Aparecida de Fátima Alves de Lima Universidade do Estado de Mato Grosso - UNEMAT
  • Alessandra Regina Butnariu Universidade do Estado de Mato Grosso - UNEMAT
  • Tadeu Miranda de Queiroz Universidade do Estado de Mato Grosso (UNEMAT)
  • Raimundo Nonato Cunha de França Universidade do Estado de Mato Grosso (UNEMAT)

DOI:

https://doi.org/10.5212/Rev.Conexao.v.12.i2.0009

Keywords:

Family agriculture, Orcharding, Horticulture, Agro-processing.

Abstract

This study aimed at identifying the difficulties faced by the female enterprise “Candies and Canned Valley Fruits” from the Community Sun Valley II of Tangará da Serra-MT, during the phase of agro-processing and marketing, and at offering them possible alternatives. The women’s contribution to family farming has been gaining momentum due to the formation of female groups that are involved in alternative activities to increase the family income. However, there are still many difficulties regarding gender bias, access to adequate infrastructure and the product launch in the market. Nonetheless, it was possible to offer alternatives to be applied in short term which provide assistance for the members of the enterprise about planning seasonal menus, launching new product lines, recycling raw material waste, product packaging, marketing strategies and financial control.

Author Biographies

Pércia Graczyk de Souza, Universidade do Estado de Mato Grosso - UNEMAT

Aluna do curso de Mestrado em Ambiente e Sistemas de Produção Agrícola da Universidade do Estado de Mato Grosso (UNEMAT), Brasil.

Amanda Loiola de Carvalho, Universidade do Estado de Mato Grosso - UNEMAT

Aluna do curso de Mestrado em Ambiente e Sistemas de Produção Agrícola da Universidade do Estado de Mato Grosso (UNEMAT), Brasil

Cristina Sanini, Universidade do Estado de Mato Grosso - UNEMAT

Aluna do curso de Mestrado em Ambiente e Sistemas de Produção Agrícola da Universidade do Estado de Mato Grosso (UNEMAT), Brasil.

Santino Seabra Júnior, Universidade do Estado de Mato Grosso - UNEMAT

Professor da Universidade do Estado de Mato Grosso (UNEMAT), Brasil. Doutorado em Agronomia pela Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho (UNESP), Brasil.

Aparecida de Fátima Alves de Lima, Universidade do Estado de Mato Grosso - UNEMAT

Professora da Universidade do Estado de Mato Grosso (UNEMAT), Brasil. Doutorado em Administração pela Universidad Nacional de Misiones (UNAM), Argentina.

Alessandra Regina Butnariu, Universidade do Estado de Mato Grosso - UNEMAT

Professora da Universidade do Estado de Mato Grosso (UNEMAT), Brasil. Doutorado em Agronomia pela Universidade Estadual de Londrina (UEL), Brasil.

Tadeu Miranda de Queiroz, Universidade do Estado de Mato Grosso (UNEMAT)

Professor da Universidade do Estado de Mato Grosso (UNEMAT), Brasil. Doutorado em Agronomia pela Universidade de São Paulo (USP), Brasil.

Raimundo Nonato Cunha de França, Universidade do Estado de Mato Grosso (UNEMAT)

Professor da Universidade do Estado de Mato Grosso (UNEMAT), Brasil. Doutorado em Ciências Sociais pela Universidade Federal do Rio Grande do Norte (UFRN), Brasil.

Published

2016-08-23