NUTRITIONAL AMBULATORY CARE: ASSESSMENT OF ANTHROPOMETRIC AND FOOD CONSUMPTION OF UNIVERSITY STUDENTS

Authors

  • Ludmila de Oliveira Nunes Universidade Federal de Mato Grosso do Sul - UFMS
  • Fernanda de Carvalho Melo Universidade Federal de Mato Grosso do Sul - UFMS
  • Deise Bresan Universidade Federal de Mato Grosso do Sul - UFMS
  • Patricia Vieira Del Ré Universidade Federal de Mato Grosso do Sul - UFMS
  • Priscila Milene Angelo Sanches Universidade Federal de Mato Grosso do Sul - UFMS

DOI:

https://doi.org/10.5212/Rev.Conexao.v.14.i3.0008

Keywords:

University students, Food consumption, Nutrients, Body composition.

Abstract

This study aims to assess the anthropometric and the food consumption profile of university students. It is a cross-sectional study based on the secondary data colected in health reports, from 2014 to 2016, of the extension project “Nutritional Ambulatory Care” that aims to provide nutritional assistance to undergraduate and graduate students of a public university. The anthropometric assessment analyzed the body mass index, waist circumference and body fat. To assess the food consumption it was used the method of 24-hour recall and to energy and nutrients intake it was used the DRIs. It was analyzed 145 records, 69,0% from women. The average age of both sex was 22,5±4,4. It was observed indadequacies in body composition and food consumption among the university students. Therefore, it is possible to conclude that it is necessary to provide nutritional education regarding healthy eating habits in universities in order to prevent chronic non-communicable diseases in adult life.

Author Biographies

Ludmila de Oliveira Nunes, Universidade Federal de Mato Grosso do Sul - UFMS

Aluna de Graduação da Universidade Federal de Mato Grosso do Sul (UFMS), Campo Grande - MS, Brasil. 

Fernanda de Carvalho Melo, Universidade Federal de Mato Grosso do Sul - UFMS

Aluna de Graduação da Universidade Federal de Mato Grosso do Sul (UFMS), Campo Grande - MS, Brasil. 

Deise Bresan, Universidade Federal de Mato Grosso do Sul - UFMS

Professora da Universidade Federal de Mato Grosso do Sul (UFMS), Campo Grande - MS, Brasil. Aluna de Doutorado da Universidade Federal de Mato Grosso do Sul (UFMS), Campo Grande - MS, Brasil.

Patricia Vieira Del Ré, Universidade Federal de Mato Grosso do Sul - UFMS

Professora da Universidade Federal de Mato Grosso do Sul (UFMS), Campo Grande - MS, Brasil. Doutorado em Engenharia e Ciência de Alimentos. 

Priscila Milene Angelo Sanches, Universidade Federal de Mato Grosso do Sul - UFMS

Professora da Universidade Federal de Mato Grosso do Sul (UFMS), Campo Grande - MS, Brasil. Doutorado em Alimentos e Nutrição.

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Published

2018-08-31