Management practices of the National School Food Program in municipalities of the state of Paraná: political-management processes around the human right to food

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Élister Lilian Brum Balestrin Fanin
https://orcid.org/0000-0002-5693-5134
Evandro Alves Barbosa Filho
https://orcid.org/0000-0002-2944-3388
Wilson João Zonin
https://orcid.org/0000-0002-3364-5599

Abstract

This study analyses the public management practices of the National School Food Program in three municipalities of the state of Paraná between the years 2009 and 2023. The research is qualitative. The methodology is a multiple case study. The research was approved by a research ethics committee. The corpus consists of 102 in-depth interviews and thematic content analysis of documents. The analysis is based on the work of critical authors who research public management processes. Significant differences between management practices in the three municipalities are identified: in municipality A, management practices pointed to democratic-participatory public management, while institutional fragmentation, lack of synergy between subjects, decreased use of financial resources and lack of interest from family farmers were observed in  municipalities B and C. Based on a democratic-participatory approach, this program can materialize the human right to school meals and democratize public management. 

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BALESTRIN FANIN, Élister L. B.; ALVES BARBOSA FILHO, E. .; ZONIN, W. J. Management practices of the National School Food Program in municipalities of the state of Paraná: political-management processes around the human right to food. Emancipação, Ponta Grossa - PR, Brasil., v. 24, p. 1–22, 2024. DOI: 10.5212/Emancipacao.v.24.23667.040. Disponível em: https://revistas.uepg.br/index.php/emancipacao/article/view/23667. Acesso em: 22 dec. 2024.
Section
Direitos Humanos em perspectiva crítica na sociedade do século XXI
Author Biographies

Élister Lilian Brum Balestrin Fanin, Universidade Estadual do Oeste do Paraná - Unioeste - PR

Doutora em Desenvolvimento Rural Sustentável pela Universidade Estadual do Oeste do Paraná (UNIOESTE). Mestra em Desenvolvimento Regional pela Universidade Tecnológica Federal do Paraná (UTFPR) e graduada em Nutrição pela Universidade Federal de Santa Catarina (UFSC). E-mail: elbbalestrin@hotmail.com.

Evandro Alves Barbosa Filho, Universidade Estadual do Oeste do Paraná

Doutor e Pós-doutor em Serviço Social pela Universidade Federal de Pernambuco (UFPE). Mestre em Serviço Social (UFPE) e graduado em Serviço Social (UFPE). Professor Adjunto do Bacharelado em Serviço Social da Universidade Estadual do Oeste do Paraná (UNIOESTE), campus de Francisco Beltrão. Professor do Programa de Pós-Graduação em Desenvolvimento Rural Sustentável - UNIOESTE, Campus de Marechal Cândido Rondon. E-mail: evealves85@yahoo.com.br.

Wilson João Zonin

Doutor em Meio Ambiente e Desenvolvimento Rural pela Universidade Federal do Paraná. Mestre em Extensão Rural pela Universidade Federal de Santa Maria. Graduado em Agronomia pela Universidade Federal de Santa Maria. Professor Associado da Universidade Estadual do Oeste do Paraná (UNIOESTE) e Professor do Programa de Pós-Graduação em Desenvolvimento Rural Sustentável (UNIOESTE). E-mail: wzonin@yahoo.com.br.

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