Towards a history of food freshness

going beyond subsistence and seasonality in Portugal (19th -20th centuries)

Authors

DOI:

https://doi.org/10.5935/2177-6644.20240034

Abstract

The interpretations of food practices in contemporary Portugal are the central object of analysis in this article. The conceptual basis of the text is linked to the interpretation of food freshness and how this is a space of mediation between everyday food and the forms of supply to the population, which allowed us to understand that it went beyond the limits of an economic practice, having social, cultural and scientific aspects.

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Author Biography

Leonardo Aboim Pires (ULisboa), Universidade de Lisboa - UL

Licenciado em História (2015) e Mestre em História Contemporânea (2018), pela FCSH/NOVA. Doutorando em Ciências da Sustentabilidade, no Instituto de Ciências Sociais da Universidade de Lisboa. Investigador do Centro de Estudos Interdisciplinares do Século XX da Universidade de Coimbra (CEIS20/UC) e membro da equipa do projeto ReSEED – Rescuing seed’s heritage, financiado pelo European Research Council (StG 760090). Faz parte da Associação Portuguesa de História Económica e Social, da Sociedade Portuguesa de Estudos Rurais, da Rede Portuguesa de História Ambiental, entre outras e tem-se dedicado ao estudo da história da agricultura, da alimentação e do ambiente entre os séculos XVIII e XX.

 

Published

2024-10-31